Okruhy v závodním kalendáři NASCAR 3. část

Dnes si povíme o dvou klasických „jeden a půl mílovkách“ Kansasu a Kentucky, podíváme se na větší sestřičku Las Vegas Motor Speedway, seznámíme se s nejkratším oválem v závodním kalendáři – Martinsville, který je často nazýván „paperclip“, protože svým vzhledem připomíná kancelářskou sponku (v anglickém jazyce paperclip). Třetí pětici tratí uzavřeme dvou mílovým oválem v Michiganu.

Kansas Speedway
Ovál Kansas Speedway ležící ve městě Kansas ve státě Kansas se řadí mezi ovály s kratší historií. Závodní areál se začal stavět před patnácti lety v roce 1999 a to poté, co se už od roku 1996 diskutovalo o tom, že v této oblasti závodiště tohoto typu chybí. V roce 2001 byla dráha otevřena a to se značným zpožděním. Vše mělo být hotovo už v roce 2000, ale počasí a majitelé okolních pozemků stavbě prostě nepřáli.

Mezi hlavní závodní události dnes patří nejen závody NASCAR ale také ARCA. V minulosti se zde proháněly i série IndyCar, Indy Lights, CART nebo USAC.

Jeden a půl míle dlouhý Quad – ovál má klopení v zatáčkách v rozmezí od 17 do 20 stupňů, přední rovinka 10 a zadní 5, 5.

Z aktivních jezdců zde nejvíc-krát dokázal zvítězit Jeff Gordon (3 výhry), s dvěma výhrami mu na paty šlape hned několik jezdců – Tony Stewart, Jimmie Johsnon, Matt Kenseth a Greg Biffle.  Rekord v utržených Pole Positions drží Johnson, Harvick a Kahne – všichni tři mají shodně po třech.

Tribuny s až šedesáti pěti řadami mají kapacitu pro 72 000 diváků. To není zrovna číslo, kterým by se mohl okruh chlubit, čím ale může je rozhodně fakt, že zdejší safer (ochranná bariéra lemující trať) je nejdelší ze všech okruhů v závodním kalendáři. Safer je zde strategicky a logicky umístěn v zatáčkách a i téměř po celé rovince. Safer má v jedné části délku 1,28 míle a to je rekord, který Kansasu asi jen tak jiná trať neodpáře.

Hollywood Casino 400

At Kansas Speedway in Kansas City, Kansas on April 21, 2013.

Price Chopper 400


Kentucky Speedway

Ovál umístěný nedaleko města Sparta ve státě Kentucky se řadí mezi tri-ovály, tedy ovály, které díky „vystrčené“ rovince v jednom úseku připomínají trojúhelník. I Kentucky patří k tratím mladším, stavět se začala 18. července 1998 a otevřena byla 16. června 2000. Náklady na výstavbu činí astronomických 153 milionů amerických dolarů, ale hold i Kentucky chtělo svůj závodní svatostánek.

Asfaltový okruh má 1,5 míle (2,4 km). Klopení v zatáčkách je 14 stupňů, na rovince 4 a v samotném tri-oválu 8-10. Kapacita tribun je o něco příznivějších 107 000 diváků.

Mezi hlavní události se dnes řadí závody NASCAR a ARCA. Nejvyšší série NASCAR přitom zažila svůj inaugurační závod v Kentucky až v roce 2011. Tehdejší první závod Quaker State 400 vyhrál 9. července Kyle Busch.

Nejstarším NASCAR jezdcem, který zde vyhrál byl minulý rok Matt Kenseth, díky této výhře ale stanovil ještě jeden rekord a sice vítězství z nejhorší startovní pozice. V červnu toho roku startoval do závodu z 26. místa.

Nejvíce výher má připsáno (stejně jako traťový rekord) Brad Keselowski. Výhry jsou to ale (zatím) pouze dvě.

Kentucky2

159334193CH00021_Quaker_Sta

Start your engines


Las Vegas Motor Speedway

Plány na výstavbu závodního multiplexu poblíž světoznámého města Las Vegas v Nevadě vznikly již v roce 1970. Právě v témže roce totiž byla uzavřena závodní atrakce Stardust Inertnational Raceway (klasická závodní trať).

Závodní okruh jak jej známe dnes si na svou výstavbu musel pár let počkat. K otevření došlo až v roce 1996. Nemalý závodní areál dnes čítá kapacitu přes 130 000 fanoušků. Mezi největší události zde konané se řadí samozřejmě tři závody nejvyšších sérií NASCAR (Sprint Cup, Xfinity, Camping World Truck) a závody série NHRA.

Ovál se řadí mezi klasické „jeden a půl mílovky“ (2,41 km), asfaltový okruh má klopení v zatáčkách od osmnácti do dvaceti stupňů. Najdete zde i čtvrt-mílovou dráhu pro Dragstery.

Na rok 2011 zde nevzpomínají příliš z vesela. Během posledního závodu sezóny IndyCar 16. října se zde odehrála nehoda, která čítala patnáct vozů (a to už je řádná Big One), několik vozů se ocitlo v plamenech a hned čtyři řidiči museli být okamžitě převezeni do nemocnice. Mezi nimi i jezdec s velkým J Dan Wheldon. Dvě hodiny od události byl prohlášen za mrtvého. Tragickou a opravdu hrozivě vypadající nehodu můžete shlédnout zde:

Pokud se podíváme do tabulek rekordů v rámci nejvyšší série NASCAR Sprint Cup, nejvíce výher má ( z aktivních jezdců) na kontě Jimmie Johnson (4) a i on má nejlepší průměrný dojezd na této trati a to 9,5. V závěsu za ním je se třemi výhrami Matt Kenseth.

Las Vegas Speedway ale nehostí pouze závody, odehrávají se zde například i hudební festivaly, během nichž se okruh promění ve světelnou show. Jedním z festivalů je i Electric Daisy Carnival.

Start your engines

Las Vegas2

Las Vegas3

Martinsville Speedway
„Paperclip“ je nejkratším oválem v závodním kalendáři NASCAR. Měří pouhých 0,526 míle (0,847 km). Okruh najdeme nedaleko města Henry County, v Ridgeway ve Virginii. Jižně od Martinsvillu samotného. Na asfaltovo/betonovém okruhu nejsou rovinky vůbec klopeny, v zatáčkách se potom trať zvedá o dvanáct stupňů. Proto je možná Martisville mnohem více specifický, než by se mohlo na první pohled zdát. Rovinky jsou zde asfaltové a zatáčky betonové. Změna z nulového klopení na dvanáct také udělá své a s přihlédnutím na „málo místa“ kolik často při závodě na trati je – Martisville rozhodně není nudnou tratí.

Rekord v počtu přerušení byl stanoven a dosud nepřekonán v roce 2005, kdy se mávalo žlutými vlajkami hned devatenáctkrát.

Kolem okruhu se vměstná až 55 000 diváků a i pro ně je to zde opravdový zážitek. Tribuny jsou zde totiž opravdu blízko celému dění. Ovál byl postaven v roce 1947 jistým H. Clay Earlesem. První závod NASCAR se zde odjel už na počátku historie NASCAR a sice následující rok od otevření okruhu. Dne 7. září 1947 vyhrál inaugurační závod  Robert „Red“ Byron a dostal odměnu 500 dolarů.

Nejvíce vítězství napříč historií má na kontě Richard Petty a to krásných patnáct. Richard Petty s vysokými čísly vede i statistiku dojezdů TOP5 a TOP10. Ještě aby ne – má totiž na triku i nejvíce startů – 67.

Z aktivních jezdců mají nejvíce výher Jimmie Johnson a Jeff Gordon (8).

Martinsville1

nascar-race-slide-580
at Martinsville Speedway in Martinsville, Virginia on April 7, 2013.

Michigan International Speedway
Poslední zastávkou bude okruh nedaleko Cambridge Township, Lenawee County, v Michiganu. Dvou mílový D-ovál (3,2 km) se začal stavět 28. září 1967, 13. října 1968 bylo dostavěno a připraveno k otevření. Náklady na stavbu činily kolem pěti milionů amerických dolarů. Dnes se řadí mezi nejrychlejší ovály v závodním kalendáři. Protože i přes svou délku a dosahovaných rychlostí, zde nejsou povinné omezovače rychlosti.

První závod, který se zde konal 15. června 1969 vyhrál Cale Yarborough.

Kromě sérií NASCAR se na MIS vrací i vozy ARCA. Klopení je na přední rovince 12 stupňů, na zadní 5 a v zatáčkách 18. Kapacita diváků je přes 70 000.

Nejvíce výher si zde v historii NASCAR dokázal připsat David Pearson (9). Co se týče značek automobilů, nejlépe si zde vede Ford, drží si první místo v počtu výher (34), na pomyslném druhém místě je Chevrolet (22) a na třetí Mercury (12). Toyota zde dokázala zvítězit pouze čtyřikrát.

Nejlepší průměrný dojezd na MIS má dnes Carl Edwards, statistiku vede s číslem 8,235. Statistiku týmů potom vede s dvanácti výhrami Jack Roush Fenway Racing.

Pokud je něco opravdu krásného, je to lokalita, kde ovál leží – Irish Hills.

Pure Michigan 400

Quicken Loans 400

Michigan3

V příštím (předposledním) díle budou na řadě ovály v New Hampshire a Phoenixu, navštívíme trojúhelník mezi ovály – Pocono, nevynecháme Richmond a poprvé se podíváme i na klasickou trať – Sonomu.

Okruhy v závodním kalendáři NASCAR 4. část
Okruhy v závodním kalendáři NASCAR 5. část

Napsat komentář