NASCAR o poslednej caution: „Pravdepodobne sme ju vyhlásili predčasne“

GettyImages-1398734929-scaled

Záver nedeľnej All-Star Race na Texas Motor Speedway sa niesol v napínavom duchu. Dôvodom bola aj posledná žltá fáza, ktorá prišla tesne predtým, než Ryan Blaney preťal cieľovú čiaru. Jazdec Penske Racing následne spustil svoju okennú sieťku, čo vyvolalo emócie aj u druhého Hamlina.

Scott Miller, senior viceprezident NASCAR pre súťaže pripustil, že predstavitelia série predčasne vyvesili žlté vlajky tesne predtým, ako Ryan Blaney preťal cieľovú čiaru, čím vytvorili bizarný finiš, ktorý by bol kontroverznejší, keby Blaney nevyhral nedeľnú All-Star Race po overtime reštarte. NASCAR vyhlásil „caution“ po tom, čo Ricky Stenhouse Jr. v poslednom kole narazil do steny na zadnej rovinke. Stenhouse pokračoval a vyhýbal sa autám za ním. Výstražné svetlá sa rozsvietili chvíľu predtým, ako Blaney preťal cieľovú čiaru, čo by znamenalo, že vyhral preteky. Za normálnych okolností by Blaney vyhral aj tak, ale All-Star Race má špeciálne pravidlo, že podujatie musí skončiť pod zelenými vlajkami.

Prečítajte si aj: All-Star Race s kurióznym koncom a výhrou Blaneyho

„Všetci sme sa pozerali a videli sme Stenhouseovo auto, ktoré narazilo do bariéry a potom sa po nej zviezlo,“ povedal Miller novinárom po pretekoch. „Riaditeľ pretekov to sledoval – a nie som si istý, čo videl – ale okamžite dal vyvesiť žlté vlajky. Priali sme si, aby sme to neurobili, ale urobili sme to a sme si vedomí toho, že sme túto žltú fázu pravdepodobne vyhlásili predčasne.“ Blaney si myslel, že vyhral, ​​a tak odopol svoju okennú sieťku a začal oslavu. Keď zistil, že ešte nie je koniec, do vysielačky svojho tímu zahlásil: „To myslíš vážne, preteky sa neskončili?“ Blaney potom venoval veľkú časť pomalej jazdy za pace car pokusom zablokovať svoju okennú sieť späť. Ak je okenná sieťka spustená, NASCAR zavolá pretekára do boxov, aby sieť na miesto vrátili mechanici, s odvolaním sa na bezpečnostný problém.

252415262

Miller vysvetlil, prečo Ford #12 nebol povolaný do boxov pred posledným reštartom. „Videli sme, ako sa snaží dostať ju späť hore, ale keď sme sa dostali do posledného kola pred zelenými vlajkami, okamžite si zahrieval pneumatiky. Jasne bolo vidieť obe ruky na volante a ako sa zahrievajú pneumatiky. Okenná sieť bola hore,“ prezradil. „V žiadnom prípade nemôžeme vedieť, či to má 100% zaklapnuté alebo nie. V tom čase si nemôžeme byť istí, že to nezablokoval, takže neexistoval spôsob, ako by sme ho v tom čase mohli privolať do boxov,“ dodal.

Druhý v poradí Denny Hamlin rozhodne nebol spokojný a vyvolal otázky o tom, čo urobil NASCAR. Na otázku, či mal Blaney prísť do boxov, aby dal okennú sieťku späť hore, ale udržal si svoju pozíciu, Hamlin odpovedal: „Potom meníte pravidlá. Pravidlá nemôžete zmeniť. Prečo? Pretože sa cítite zle pre toho chalana? Posledné štyri týždne som mal víťazné autá a stali sa mi nejaké veci. To neznamená, že povedia: ‚No, mal si vyhrať preteky, tak my ti to dáme.‘ Nezáleží na tom. Nemôžete si vymýšľať pravidlá.“

Šéf Hamlinovej posádky Chris Gabehart, ktorý od budúceho týždňa bude chýbať na boxovej stene v štyroch pretekoch pre trest, ktorý dostal po problémoch auta v Doveri, vyjadril svoje obavy z toho, že NASCAR dovolí Blaneymu jazdiť pod žltými vlajkami so stiahnutou okennou sieťkou. Po pretekoch obaja o situácii diskutovali v tímovom rádiu. „On držal západku hore. Aj tak mal vyhrať preteky,“ povedal Hamlin o Blaneyovi. Gabehart odpovedal do tímového rádia: „Naozaj nechápem, ako to, že necháme pneumatiku sa voľne kotúľať v boxoch a ja dostanem trest na štyri týždne a on môže jazdiť so stiahnutou sieťkou na oknách. Áno, zámerne som to povedal tak, ako som to povedal.“ Hamlin potom dodal: „Pretože tvoria pravidlá. Odpovedajú si sami. To je to, čo robia. Toto nie je novinka.“

GettyImages-1398736209-scaled

fotografie: NASCARmedia.com

Napsat komentář